Immunerősítés

2016.01.04 22:33

Immunerősítés házi praktikákkal

 
Támadnak a bacik – persze nem csak ősszel és télen, sajnos egész évben, de ebben a két évszakban a leggyakoribbak a megfázásos és egyéb vírusos megbetegedések. Sajnos elég széles a skála. Sok mozgás a szabad levegőn, lehetőleg valamilyen rendszeres sport tevékenység végzése, egészséges táplálkozás és megfelelő mennyiségű vitamin bevitele a szervezetünkbe – ezek azok a dolgok, amelyek kétségkívül hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb eséllyel vegyük fel a harcot az őszi és téli nyavalyák ellen. 
Mióta természetgyógyászati ismereteimet bővítem, előszeretettel gyűjtöm azokat a gyors, de annál hatékonyabb házi praktikákat és gyógymódokat, amik egyszerűen bevethetőek és nem is kell hozzájuk sok bonyolult hozzávalót beszerezni, ráadásul gyorsan elkészíthetőek és kizárólag természetes alapanyagokból állnak.
 
Az egyik ilyen nagy kedvencem az általam „Citromos fröccsnek” elkeresztelt tinktúra, ami meglepően kellemes ízű és olyan összetevőket tartalmaz, amelyek közül mindegyik önmagában is megállja a helyét, hát még együttesen, összekutyulva. Szükség van hozzá pár citromra, 1 fej fokhagymára, némi gyömbérre és tisztított ivóvízre. Amennyi citromot használunk, annyi gerezd fokhagymára van szükség. Én legutóbb 4 citrommal és 4 gerezd fokhagymával készítettem, ehhez szükséges kb. 2 ujjnyi gyömbér és 2 liter víz. Mivel a citromnak a héjára is szükség van, nagyon alaposan meg kell tisztítani a vegyszerektől, majd felaprítani, a fokhagymát és a gyömbért pedig meghámozni. Minden hozzávalót beleteszünk a turmixgépbe, majd sima állagú péppé keverjük, és egy fazékban összeforraljuk a vízzel. Miután kihűlt, át kell szűrni tiszta és jól zárható üvegbe és a hűtőben tárolni. Célszerű minden reggel éhgyomorra meginni belőle kb. egy decinyi mennyiséget. Kissé fanyar, de egyáltalán nem kellemetlen az íze és nagyon jó vértisztító és immunerősítő ital.
 
A gyömbér egyébként többféleképpen is felhasználható akár immunerősítésre, akár megfázásos tünetek enyhítésére. Egyszerűen áztathatjuk a kedvenc teánkba is, amit utána kevés mézzel és citrommal ízesítünk, de én sokszor szoktam egy kisebb darabot lereszelve mézzel összekeverni és lezárt üvegben tárolni, így minden reggel éhgyomorra, de akár napközben többször is lehet fogyasztani belőle egy kis kanállal. Hasonlóan jó immunerősítő és baci űző tulajdonságokkal bír egyébként, ha fahéjat reszelünk mézbe és abból fogyasztunk 1-2 kis kanállal naponta.
 
Van még egy tuti recept, amit úgy jellemeznek, mint a legerősebb természetes antibiotikum, de én nemes egyszerűséggel csak „Sárkány leheletnek” hívom, mert olyan erős, hogy ha bevesz belőle az ember egy kis kanállal, akkor tüzet okád tőle. Ehhez már lényegesen több hozzávalót kell beszereznünk, de ez sem túl bonyolult, én röpke fél óra leforgása alatt beszereztem hozzá mindent és nem kellett elmennem egyik hiper-szuper marketbe sem. Kell hozzá almaecet (7 deci), négy gerezd felaprított fokhagyma, 2 evőkanálnyi reszelt torma (nem az üveges-ecetes fajta, hanem az igazi, hosszúkás torma), két fej felaprított vöröshagyma, 2 db felaprított erős paprika, egy kisebb gyömbér lereszelve, 2 evőkanál kurkuma por. A hozzávalókat összekeverjük, befőttes üvegbe töltjük és felöntjük almaecettel.  Az üveg jól zárható legyen és tartsuk száraz helyen 2 hétig, de naponta többször is jól rázzuk össze. A 2 hét leteltével préseljük össze az üveg tartalmát, úgy, hogy a lehető legtöbb levet ki tudjuk nyerni belőle, ugyanis az így nyert tinktúra lesz a mi természetes antibiotikumunk. Nem kell hűtőben tárolni, elég lesz hűvös helyen, nem romlandó. Betegségek megelőzésére, immunerősítésre napi 1 evőkanál az ajánlott mennyiség, a már kialakult betegségek kezelésére napi 4-5-ször 1 evőkanál javasolt. Rendkívül ajánlott minden vírusos, bakteriális, sőt gombás és parazitás betegségek esetén is. Kifejezetten erős illatú és ízű készítmény, de kétségkívül érdemes kipróbálni, mert ártani nem ártunk vele, az biztos.