BACH VIRÁGTERÁPIA

"Ott, ahol az ember már nem egészen önmaga, ismét teljesen önmaga lesz" /Dr. Edward Bach/

 

Dr. Edward Bach, angol orvos, az 1930-as években dolgozta ki Bach-virágterápiás rendszerét. Kutatásai során 38 gyógyító virágot foglalt rendszerbe, melyek mindegyike egy-egy pozitív lelki állapot "vibrációjának" hordozója. Ezekhez kapcsolt hozzá (határozott meg) 38 féle negatív érzelmet, melyek tartós jelenléte megbetegítő hatású az emberi szervezetre nézve. 

Bach "munkája során azt próbálta megmutatni, mennyire szorosan összefügg az egészség és a betegség az egyén életmódjával, s pácienseit életvitelük megváltoztatására ösztönözte. A betegségeket nem az egyéntől függetlenül vizsgálta; abban hitt, hogy a páciens fizikai egészségét közvetlenül tudati beállítódása, szellemi és érzelmi állapota befolyásolja. Rámutatott a tanulás, az önismeret fontosságára, hogy mindenki felelősséget vállaljon saját egészségéért" (Forrás: Julian Barnard: Bach-virágterápia, a növényi forma szerepe a gyógyításban)

A Bach-virágeszenciák segítségünkre lehetnek abban, hogy az emberi testben kialakult energia blokkok oldódjanak, és helyre álljon a lélek és a személyiség közötti harmónikus egyensúly, így a mindennapokat is felszabadultabban, boldogabban élhetjük meg. A Bach-virágterápia segítségével az egyén rálelhet a lelki problémákból kivezető útra, egyfajta "áthangoló" terápia által. 

A gyógyeszenciákat nem a növények fizikai elemei alkotják, hanem a virágokban lakó "belső energia", melyet speciális eljárással vonnak el a növényektől, s mely speciális, magas frekvenciájú információt közvetítve serkenti a lelki öngyógyító erőket. 

 

Milyen esetekben ajánlott a Bach-virágcseppek alkalmazása?

Dr. Edward Bach 7 csoportba sorolta a gyógyító eszenciákat, aszerint, hogy milyen kedélyállapot esetén ajánlott az alkalmazásuk. A 7 csoport a következőkből áll:

  • Félelem
  • Bizonytalanság
  • A jelen történései iránti érdektelenség
  • Magányosság
  • Más emberek elképzeléseivel és külső hatásokkal szembeni túlérzékenység
  • Kétségbeesés
  • Mások boldogulása miatti túlzott aggódás
Ezen kívül megalkotott még egy ún. "elsősegély keveréket" is, melynek alkalmazása rosszullétek, ájulások, hirtelen fellépő fájdalmak esetén ajnlott.
 
Mit érdemes tudni a cseppek alkalmazását illetően?
 
A Bach Virágterápia szelíd, öngyógyító módszer. A cseppek alkalmazása mellékhatásoktól mentes, jól összefér más terápia formákkal. Függőséget nem okoznak és nem lehet őket túladagolni. 
Mindenkinek ajánlott személyre szabottan összeállítani a saját "keverékét", melybe szükség esetén akár többféle eszencia is adagolható.