Bach-virágeszenciák és a gyermeki lélek

 

A gyermekek nagyon érzékeny lélekkel rendelkeznek, sokszor nem is gondolnánk, hogy a felnőttek számára jelentéktelennek tűnő apróságok is milyen hatással lehetnek érzékeny kis lelkivilágukra. Gyakran túl terhelődnek a mindennapi életben feléjük támasztott elvárások, az általuk megélt/átélt konfliktusok miatt.

Csak néhány példával élve: 

  • Félelem a változásoktól, a szülőktől történő elszakadástól az óvodába történő beszoktatás idején.
  • Félelem az iskolában feléjük támasztott elvárásoktól, és az ehhez kapcsolódó megfelelési kényszer, ami görcsössé, szorongóvá teheti őket.
  • A közösségben vagy családban átélt feldolgozatlan konfliktusok miatti szorongás.
Ezek a helyzetek (és természetesen ennél jóval többről is lehet szó) mind hatással vannak gyermekeink lelkivilágára és sokszor fordul elő, hogy ez a megváltozott viselkedésükben mutatkozik először. Néhányan túlzottan félénkké, visszahúzódóvá válnak, vagy épp ellenkezőleg, túlzottan agresszívvé. Esetleg az eddig megszokottnál sokkal nagyobb figyelmet követelnek ki a környezetüktől. De lehetnek olyan fizikai tüneteik is, mint például étvágytalanság, vagy orvosilag nem indokolt fájdalmak, mint például állandó hasfájás, emésztési, esetleg székelési nehézségek...Ha ezeknek a fizikai tüneteknek egy alapos orvosi kivizsgálás után sem találják meg az okát, akkor érdemes elgondolkodni a szülőknek azon, hogy lelki gondok állhatnak a panaszok hátterében.
 
A Bach-virágeszenciák olyan szelíd és mellékhatásoktól mentes gyógymódot kinálnak lelki eredetű problémák esetén, melyet biztonsággal alkalmazhatunk gyermekeknél is. Gyógyszerek és homeopátiás készítmények mellett is alkalmazhatók, hatásuk lényege abban áll, hogy pozitív módon segítenek szembenézni a mindennapok érzelmi kihívásaival. 
 
Néhány példa a virágeszenciák gyakorlatban történő alkalmazására:
 
  • Ha gyermekének meghatározhatatlan félelmei vannak, éjjelenként gyakran felriad, esetleg rémálmok gyötrik, segítségére lehet a "Rezgőnyár" eszenciája.
  • Ha kifejezetten konkrét dolgoktól fél (pl. iskolai dolgozat vagy felelés, orvosi vizsgálat, bizonyos állatok, stb.), akkor ajánlott a "Bohócvirág" alkalmazása.
  • Ha félelmét egy konkrét krízishelyzet váltja ki, segítségére lehet a "Molyhos napvirág".
  • Ha önbizalomhiánytól és kisebbrendűségi érzéstől szenved, akkor ajánlott a "Vörösfenyő" alkalmazása.
  • Ha nehezére esik a figyelmét összpontosítani és inkább a nappali álomvilágában érzi jól magát, akkor az "Erdei iszalag" segíthet.
  • Ha nehezen illeszkedik be egy új közösségbe, szorong a változások miatt, akkor jó hatással lehet rá a "Dió" alkalmazása.
 
 

Blog

Anyaként a legfontosabb teendőink

2017.02.24 10:02
  Mindig legyen időd a gyerekedre! Nem baj, ha dolgoznod kell napközben, s ő rá más vigyáz, vagy közösségben tölti a nap nagy részét, akkor is mindig van pár óra esténként, vagy hétvégenként, ami a Ti időtök, a Ti kettőtök ideje és azzal töltitek fel, amivel csak akarjátok. Pontosabban...