Gyógynövények a házi patikában

2016.01.04 22:27

5 olyan gyógynövény, melyekből mindig jó, ha van a házi patikánkban

Vannak köztük olyanok, amelyek inkább kúraszerűen alkalmazva fejtik ki jótékony hatásukat, de vannak olyanok is, amelyeknek akut esetekben is nagy hasznát vehetjük. Az alábbi felsorolásban azokat a gyógynövényeket gyűjtöttem össze, melyekből én magam is mindig tartok otthon, hogy szükség esetén bármikor bevethessem őket és meggyőződésem, hogy tényleg nagyon sok nyavalyán segítenek, sokszor gyógyszeres kúra kiegészítéseként, enyhébb esetekben pedig önmagukban használva is. 
 
 
Kamilla (melyért még a Kis vakond is bejárta a fél világot)
 
Erről a csodás és sokoldalú gyógynövényről mindig a gyerekkorom jut eszembe. Ha bárhol, bármi fájt, begyulladt, csípett, szúrt, anyukám mindig kamillás borogatást rakott rá, ha náthás voltam forró, gőzölgő kamilla fölé kellett hajolnom, miközben törülközőt borítottak szüleim a fejemre. Jó móka volt elbújni picit, miközben belélegeztem a már önmagában is gyógyító illatfelhőt. Talán ez az a gyógynövény, amit a nagyobbik lányom már egészen pici korában ismert, köszönhetően a Kis vakond című mesefilm egyik epizódjának, amelyben a nagy beteg egérke számára igyekszik a fél világot beutazva hozzájutni egy kevés kamillához a segítőkész vakond, végül az egérke lakhelyétől pár méternyire bukkan rá.
Ősrégi gyógynövény, a kolostori gyógyászat legtöbb receptgyűjteményében valósággal minden betegséget gyógyító szernek tartják. A kamillavirágban lévő legfontosabb illóolajok nyugtató, gyulladást gátló, sebgyógyulást elősegítő és görcsoldó hatásúak, emellett baktériumölők is.
Felhasználási területe: bőr-. nyálkahártya-, és fogínygyulladásra, légutak gyulladásos megbetegedéseire. Belsőleg pedig gyomor-, és bélgörcsök csillapítására. 
 
Citromfű (mely „felvidítja a szívet”)
 
Ennek a gyógynövénynek az áldásos hatásaival már inkább felnőtt koromban ismerkedtem meg. Nagyon jól jön, ha görcsöl a hasunk, kiválóan megnyugtatja a gyomrot, de legfőképpen az idegeket. Kúraszerűen alkalmazva nagyon hatásos idegnyugtató, stressz oldó, hangulatjavító és nyugodt alvást elősegítő hatásairól ismert. A kolostori orvoslás kapcsán elhíresült apátnő, Hildegard von Bingen úgy jellemezte a citromfüvet, hogy „felvidítja a szívet” és meg volt győződve róla, hogy 15 más gyógynövény erejét hordozza magában. 
Görcsoldó és nyugtató, valamint enyhén baktérium- és vírusölő hatású.
Alkalmazási területei: emésztési panaszokra, melyeket nem szervi betegségek okoznak, valamint ideges alapú elalvási zavarokra. Ajánlják még idegi eredetű szívpanaszokra, és citromfű kivonattal szokták az ajak herpeszt is kezelni.
 
Csalánlevél, a kellemetlen gyom, mely méregtelenít
 
Ez is egy olyan gyógynövény, melyet sokan ismernek, és remélhetőleg nem csupán azért, mert a kertekből való kiirtása okoz gondot számukra….mert bizony sokan arra asszociálnak, hogy csíp, ami igaz is, és bizony az én gyermekeimnek is volt már nem egyszer nem kétszer kellemetlen találkozásuk ezzel a növénnyel.
Már a középkorban olyan betegségeket gyógyítottak vele, mint a reuma, isiász, lumbágó, mégpedig úgy, hogy a bőrt friss csalánnal dörzsölték. Ezeken kívül ismert vízhajtó, anyagcsere serkentő és gyulladás gátló hatásáról is. 
Alkalmazási területei: belsőleg húgyutak fertőzéseire alkalmazható, méregtelenítő hatása miatt ajánlják böjt kúrákhoz is.
 
Zsálya, a „természet tanácsadója”
 
Én személy szerint azért tartok belőle itthon, mert torokfájás esetén nagyon jól csökkenti a gyulladást és a kínzó kaparást, ha a főzetével öblögetünk, gargalizálunk. A gyógynövény szakkönyvekben orvosi zsályaként lelhetünk rá. Ez a gyógynövény is (akárcsak az előzőek) már az ókorban is ismert volt, szintén főként a kolostori orvoslásban örvendett nagy népszerűségnek. 
Illóolajai baktérium- és vírusölő, valamint emésztést serkentő tulajdonságokkal bírnak. 
Alkalmazási területei: tudományosan elismert ínygyulladásra, száj- és garatüreg nyálkahártya-gyulladásainak kezelésére. Belsőleg használhatjuk a belek nyálkahártya-gyulladására, hasmenés és emésztési panaszok esetén. Ezeken kívül alkalmazzák még asztma, hörghurut, cukorbetegség, szívgyengeség és fejfájás esetén is.
Ennél a gyógynövénynél fontos azt is megemlíteni, hogy a zsálya tiszta illóolaját várandós nőknek nem ajánlott alkalmazni, és úgy általánosságban elmondható, hogy megszakítás nélküli használata 4 hétnél tovább nem ajánlott! Továbbá túl nagy adag és tartós alkalmazás esetén olyan kísérő jelenségek léphetnek fel, mint például görcsök, vagy szédülés!
 
Kakukkfű, amitől „zöld színű lesz a fürdővíz”
 
Ezt a kellemesen mentolos illatú csodanövényt azért szeretem, mert köhögés esetén rendkívül jól csillapítja a panaszokat. Mivel az íze kissé markáns, ezért ha a gyerekeim köhögnek, akkor készítek belőle egy nagyobb adag forrázatot, és beleszűröm a fürdővizükbe. Tetszik nekik, hogy zöld színűre festi a vizet, és miközben pancsolnak, belélegzik a gyógyító illóolajat.
Több mint 4000 ezer éve használják, és nem csupán gyógyszerként, hanem fűszerként is ismert. Illóolajának legfontosabb anyaga a nyák- és görcsoldó „timol” , mely közvetlenül aktiválja a hörgőkben a nyákot elszállító szőröcskéket, pusztítja a baktériumokat, vírusokat, gombákat és serkenti a bőr vérellátását.
Alkalmazási területei: Tudományosan elismert az alkalmazása a felső légutak hurutjainak kezelésére, beleértve a szamárköhögést is. Külsőleg reumás panaszok, száj-és garatüreg gyulladásos betegségeinek kezelésére ajánlott. Belsőleg a húgy utak átmosására, étvágytalanságára, gyomor erősítésére, valamint bélférgek esetén is hasznos. 
Fontos megemlíteni ennél a gyógynövénynél is, hogy illóolaja nem alkalmazható terhesség alatt!!! Illetve nem tanácsos tartósan használni az illóolaját külsőleg fürdőhöz, vagy nagy felületű bedörzsölésre!